Gerinctorna anyukáknak

A gerinctréning nem más, mint a törzsizomzatod újraépítése. Erre pedig azért van szükséged, mert stabil gerincoszlop és törzsizomzat nélkül rövid időn belül nem tudsz majd lehajolni a gyermekedhez, csak kisebb-nagyobb fájdalmak árán. Hidd el, nem túlzok.

Gerincproblémák a terhesség előtt

Valószínüleg már jó pár évet “lehúztál” irodai ülőmunkában, mielőtt teherbe estél volna. Ha nem jártál célirányosan tartásjavító órákra, akkor eddigre megborult az egészséges gerincért felelős izmaid egyensúlya. Emiatt az izomzatod valószínűleg meggyengült, túlnyúlt, a csípőízületed mozgása pedig beszűkült.

Gerincproblémák a várandósság alatt

Ezt fokozza tovább a babavárás időszaka: a terhesség alatt a hasizmok megnyúlnak, hogy helyet tudjanak adni a babának, ezért csökken a támasztó funkciójuk. A növekvő pocak miatt egyre jobban beesik a derék, ami nagyon megterheli a gerincet, illetve a csigolyák közötti porckorongokat. A test elkezdi erőteljesen termelni a relaxin hormont, amely miatt az ízületeket, szerveket tartó szalagok lazulnak, így az ízületek is veszítenek stabilitásukból.

 

Mire a szüléshez érsz, már nem is tudod, hogy a gerinced vagy a lelked van-e nagyobb terhelésnek kitéve. (Azért remélem, hogy terhesen is mozogsz valamennyit, és a fenti sorok nem illenek rád. Hiszen lehet, hogy azon fitt anyukák egyike vagy, aki egészséges gerinccel, olajozottan működő ízületekkel néz elébe a gyermekáldásnak. Ha így van, ne olvass tovább, hanem nézd meg a Kismama tornámat.)

Gerincproblémák a szülés után

A szülés óhatatlanul is sérüléseket okoz a medencében, ahogy a gyermekágyi időszak és maga a szoptatás is. Nem is gondolnád, hogy ez az időszak a gerinced és az egész tested talán legsérülékenyebb időszaka is egyben:

 • a medencéd izomzata meggyengült állapotban van, esetleg gátmetszés vagy gátrepedés után gyógyul (pedig a medencéd az egészséges tartásod alapja!);
 • egész nap szoptatsz, féloldalasan cipeled a babádat; ez a vállaidat, a nyakadat, a mellkasodat és az egészséges légzésedet kezdi ki;
 • folyamatosan hajolgatsz a babádhoz és be-kiemelgeted őt, ami nagyon megterheli a derekadat.

 

Ne várd meg, hogy a fájdalomtól sírva hajolgass a gyermeked fölé! Ne várd meg, hogy kínszenvedés legyen minden mozdulat, miközben te csak jó anyukája szeretnél lenni a kisbabádnak!

Hogyan tehetsz ellene? Hogyan segít a gerinctorna?

 • A gerinctréning órákon lassabb tempójú zenére, könnyen követhető gyakorlatok sorozatán keresztül építjük újra a törzsed (core) izomzatát, hogy fitten, komfortosan érezd magad a testedben. Így több energiád lesz a babádra, a családodra és nem a fájdalom vagy a rossz testi érzések lesznek a napjaid középpontjában.
 • A mozdulatok, gyakorlatok egyszerűek, könnyen követhetően épülnek fel, és nem igényelnek extra rugalmasságot, vagy hajlékonyságot.
 • A gyakorlatok segítségével javítunk a testtartásodon, erősítjük és mobilizáljuk, egyszóval helyreállítjuk az izmokat és ízületeket, amelyek a terhességed és a szülés közben megterhelődtek.
 • A gyakorlatok funkcionálisak, azaz olyan mozdulatokat végzünk, amelyeket amúgy is csinálsz a mindennapokban. Így amikor otthon hajolsz le a gyermekedért, már automatikusan úgy teszed ezt, hogy ne terheld a derekadat, a gerincedet.
 • A gerinctréning úgy épül fel, hogy azt biztonságosan beillesztheted a szülés utáni regenerációdba.
 • Az órák szigorúan kiscsoportosak – maximum 5 fővel dolgozom egyszerre. Így biztosan oda tudok figyelni arra is, hogy te hol tartasz, neked miben van szükséged segítségre.
 • Ha a babádat nincs kire bíznod, vagy nem szeretnéd még másra hagyni, őt is elhozhatod az órára.
 • Más, hasonló anyukákkal tornázol majd együtt, akikkel az óra után ki is tudják dumálni magatokból a kisgyermekes problémákat. Külön jó, hogy így nem szigetelődsz el otthon a babázós mindennapokban.
 • A terem, ahol az órát tartom, kicsi és családias. Nem fog senki kinézni, ha kócos hajjal, kinyúlt tréningnadrágban, tejfoltos pólóban tudsz csak jönni.

Hogyan fogod magad érezni a gerinctorna után?

Mintha végignyomtál volna egy biztonságos alakformáló edzést. Érezni fogod a hasizmaidat, a hátizmaid pedig könnyebben megtartanak. Könnyebbség lesz a csípődben, kellemes bizsergető érzés a lesz fenékizmaidban. Ha rendszeresen jársz gerinctréningre, azt fogod észrevenni, hogy kevesebbet fáj a derekad, könnyebben tudsz lehajolni. Jó érzéssel tölt el, hogy foglalkozol magaddal, és ezért türelmesebb leszel a családoddal a mindennapokban is.

Tudnivalók a gerinctornával kapcsolatban

 • Az órára természetes szülés után 6 héttel, császáros szülés után 10 héttel jöhetsz, amennyiben nincs semmilyen orvosi ellenvélemény. Érdemes előtte legalább egy állapotfelmérésre eljönnöd, hogy lássuk, nálad pontosan milyen területeket, izmokat kell majd helyreállítani.
 • A órára hozz kényelmes ruhát, amiben szívesen mozogsz. Szükséged lehet még törölközőre és hajgumira is. Cipő nem szükséges, mezítláb vagy csúszásálló zokniban szoktunk tornázni.
 • A gerinctréning időpontja: hétfőnként 9.00-10.00. Az órára be kell jelentkezni! Egy órán max. 5 fő vehet részt.

 • Helyszín: Örs Fitness és Masszázs szalon – 1144 Budapest, Kerepesi út 104. Kerepesi út – Sarkantyú utca sarok, a HÉV sínek mellett